A szürke ötven árnyalata

Igazi skandináv férfilakás a tetőtérben csupa szürkével. Nemcsak a falak, a padló és lépcsők szürkék, hanem a virágtartók, a fürdőszoba falicsempéje, a konyhabútor és az asztalok is. Komorságnak azonban nyoma sincs. Johan Israelson svéd építész-lakberendező ebben a munkájában is bebizonyítja, hogy a sok szürke, némi feketével és fehérrel milyen izgalmas, játékos lehet.

A tér adottságaihoz nemcsak alkalmazkodik, hanem kiemeli azt a tervező: hangsúlyt kapnak a fehérre festett, vastag tetőgerendák, és a tetőtérből adódóan furcsa formájú ajtók és falfelületek. A cementszürke falak az érdekes falfestési technikának köszönhetően élőbb, organikus érzést keltenek.

A tulajdonos rajong a brutális méretű asztalokért, a dolgozószobában és az étkezőben is találunk egyet-egyet. Az étkezőasztal erőteljességét ellensúlyozzák a kecses székek, a filigrán égősor a plafonon. A dolgozóban a puha dizájn karosszék és a finom szövésű, keleti szőnyeg alkotják az ellenpontot. Lágyítja, mélyíti a karcos, férfias stílust a néhány jól elhelyezett, patinás bútordarab, és a szintén patinásan megőrzött bejárati ajtó is. A tulajdonos kis robot gyűjteménye pedig végleg bizonyítja: a játékosság ott bujkál a falak között.

Johan Israelson építész lakberendező szerelmese a szürkének. Családjával birtokolt, egykor sörgyárként üzemelő vidéki házukban is dominál. Otthonában azonban vidékies, nehéz, de melegséget sugárzó bútordarabokkal lágyítja a hűvösnek titulált színárnyalatot.

Forrás: http://cargocollective.com/tinahellberg/Concrete-everywere