Ahol mi lakunk…

Pár héttel ezelőtt a magyarországi Elle magazin Decor mellékletében jelent meg az a kertvárosi ház, melyben mi élünk.

Szeretnénk így online is megmutatni a gyönyörű képeket.

Imádjuk a loftokat és az extrém környezetet, de gyerekkel és kutyával mégis kellemesebb egy kertes házban élni. Így Budapest agglomerációjában kerestünk és találtunk egy 60-as években épült, teljesen felújítandó kockaházat, melyet saját képünkre formáltunk.

Maga a tér nem nagy, 70m2, de falak mozgatásával, terek átrendezésével, hatalmas déli ablakokkal mégis szellős.

Az ipari hangulatot nemcsak a bútorokkal szerettük volna elérni, ezért a felújítás során régi ipari villanykapcsolók, bontott burkolatok, csarnoklámpák, régi réz vízcsapok stb. kerültek beépítésre.

Az eredeti kazettás faajtókat és tokokat újragyártattuk, a régi redőnyös ablakokat megnagyobbított faablakokre cseréltük, a radiátorokat pedig szintén faburkolat takarja.

Az előszobában a cirkót fehér régi spalettás szekrény rejti el, a villanyórákat pedig egykori műhelyben használt bilétatartó takarja, most már kulcstartóként használva. Kis orvosi konzolasztalra pakolhatók megérkezéskor az apróságok. A burkolat egy szerb határ melletti kastély antik cementlapja, mely a konyhában is megjelenik.

Egybenyitottuk a konyhát és étkezőt.

A konyhaszekrény egy régi szatócspult kis zománctáblákkal, valamint egy 1920-as évekbeli nagy ruhásszekrény rejti el az összes gépezetet, hála egy ügyes asztalosmesternek (mikró, mosógép, mosogatógép, sütű, hűtő). A fehérre lefestett alsó rész mellé ellenpontként natúr fa gázálarc tartó ládák kerültek felsőszekrénynek. Ezeket az 1977-es darabokat is át kellett alakítani, remekül használhatóak.

A pult az egyik legellenállóbb, világos kvarcit burkolat aláépített mosogatóval, ráhúzhatjuk a forró lábos, vághatunk rajta, ezt futtattuk fel a falra is.

Az étkezőasztalunk hajdan egy mészáros bontóasztala volt, amihez tömzsi fémlábakat készített a lakatosunk. Az étezőszékek Bertoia másolatok, kissé rozsdásan egy bácsi kertjében bukkantunk rá. Kislányunk fehér bőrrel kárpitozott étkezőszéke 60-as évekbeli darab. Az asztal felett két kecses eredeti csarnoklámpa adja a világítást. A falon régi biológiai metszetek és eredeti 60-as évekbeli moziplakátok.

A nappali kanapéja egy 70-es évekbeli darab, mely szürkével átkárpitozva ma is megállja a helyét. A dohányzóasztal egy magas műszerasztal alacsonyításával született, mellette légiesek a retró Ikea rácsfotelok. És a gyerekek-felnőttek kedvence, a sárga Ligne Roset Togó fotel is itt kapott helyet.

A nappali tömörfa parkettája nem lett cserélve a felújítás során, azonban több rétegben fehér beton festékkel lefestve tágítja a teret és abszolút kopásálló.

Sűrűn váltogatjuk a képeket, így a kanapé felett egy fa tartóra helyezzük ki mindig az aktuális kedvenceket. Az ablakban régi súlylökő vasgolyókból átalakított gyertyatartók, és a kedvenc retró faállatok.

A csillárunk robbanásbiztos lámpákból született, nem volt könnyű felszerelni…

A nappaliban Red Dot díjas norvég vaskályha segít rá néha a fűtésre, no és látványnak is szép. Felette az egykori Ganz Mávag gyár rozsdásodó felirata.

A kis fém dolgozóasztal hajdan műhelyasztalként funkcionált, mellette az Eames székben órákat lehet ülni. Felette fém régi iskolatábla, melyre mágnessel minden cetli feltűzhető, a piros műhelylámpa adja az asztali világítást. A fehérre lefestett és visszaantikolt dupla rolós szekrény pedig minden apróságot, papírt elnyel.

A gyerekszoba egy későbbi hozzáépítése volt a háznak, a mennyezet kialakításából is látható. A látszó fafödém fehér pácot kapott, így a 15 m2 szoba még tágasabb. A szobában 3 éves kislányunk minden holmiját egyelőre elnyeli egy sárga-fehérre lemázolt régi konyhaszekrény, a kiságya pedig egy 1920-as évekbeli vaságy, melyet asztalosunk fa oldalrácsokkal látott el. Az ágy alatti faragott láda görgőket kapott, ágyneműtartóként használjuk.

A mennyezeti lámpáját a nagymama készítette egy régi lámpabúra vázából, színes fonalakkal dekorálta.

A fürdőszobában a semleges hátteret a fehér mozaik burkolat adja, az összes szerelvény pedig réz. A régi felújított lábaskádnál 20-as évekbeli réz csap, kiegészítve egy hajdani fatüzelésű bojler réz zuhanyával. A mosdókat egy fehér faasztal tartja (edzett üveglappal), felette gázcsapokból és réz csövekből összeállított csaptelepek. Először nehéz használni, de aztán belejönnek a vendégek is. A mennyezeti fényt egy hajdani műtőslámpa adja, a tükör melletti oldallámpák pedig egykor orosz harckocsikon voltak.

Az összes takarító és tisztítószert elnyeli egy falakkal körbeépített szekrény, melynek ajtaja egy állomásépületen volt spaletta.

A hálószobánkba sokáig kerestünk megfizethető, minőségi ágyat, végül egy külföldi aukciós oldalról vásároltuk Ausztriából. Tömör cseresznye és a fekete bőr háttámla, ezt töri meg a színes svéd tapéta, valamint a réz egykori műhelylámpák.

Fotó: Barbay Csaba/Flashback Photo

Stylist: Matisz Aliz, Asszisztensek: Tóth Katalin, Zlinszky Krisztina

Mesterek:

konyhapult: Madar Épkő

asztalos munkák: fafonat.hu Dornbach István

tapéta: sved-tapeta.hu

vaskályha: jotul.hu