“Az egész világ egy nagy kollázs” – Ajtai Tamás képzőművész portréja

“Az egész világ egy nagy kollázs!” – mondja Ajtai Tamás képzőművész egy vele készült interjúban. Minden kollázsa egy egész világ – gondoljuk mi róla. Képei történeteket mesélnek, órákig lehetne nézni előbb messziről, aztán egész közelről.

Ajtai újrahasznosít, legfőképp szövegeket. Nyomtatványokból, kéziratokból kiemelt szövegrészleteket használ fel képeihez. Van köztük örmény, perzsa, latin, bizánci, eszázadi és régi egyaránt. Vallások, kultúrák találkoznak így a képeken, igaz a művész főleg kalligráfiai értékük miatt szereti és használja a szövegeket. De feltűnnek más apró tárgyak a képeken: csipesz, cérnaspulni, cigarettásdoboz darabkája. Némelyiknek van története is, mások egyszerűen odakívánkoztak.

Ajtai Tamás keramikusként végzett. A 90-es években fordult az alkalmazott grafika felé. 1995-től alkotásaival rendszeresen bemutatkozik hazai és külföldi kiállításokon.

Az Ajtai képek izgalmas színfoltok lehetnek indusztriális környezetben is. Részletgazdagságukkal jól ellenpontozzák a durva tárgyakat. Természetességük, apró történelem morzsáik pedig belesimulnak a régi tárgyak időtlenségébe.

Hamarosan ipari környezethez illő képzőművészeti alkotásokkal egészítjük ki az artKRAFT kínálatát. Elsőként Ajtai Tamás képei mutatkoznak be. A Múlt jövője sorozat néhány darabja csak nálunk vásárolható majd meg. A képzőművészeti alkotások bővülő kínálata hamarosan megtalálható az artKRAFT honlapján.