Csupa melegség skandináv étterem Dániában

Minden évben Londonban rendezik meg a legjobb dizájnk éttermeknek szóló megmérettetést, ahol természetesen nemcsak a külső, hanem a belső értékek is fontos szempontot képviselnek. A tavalyi Bar & Restaurant Design Awards-on a világ legjobb dizájn étterme díjat nyerte el a koppenhágai Höst Restaurant. A Norm Architects építész és a Menu  dizájn stúdió által kialakított terekben egyszerre érezhető a vidéki házak melegsége és a nagyvárosi lendület.

A tágas fehérre meszelt terekben az újrahasznosított fa adja a melegséget: a mennyezet, a pult, a térelválasztó polcrendszerek és az asztalok is ebből készültek. A világítást ipari lámpákkal oldották meg. A székek pedig színben harmonizáló, de formájukban változatos, mentett darabok, melyeket puha szőrmékkel és takarókkal tehetünk még kényelmesebbé.

Persze a legjobbnak járó díjhoz még nem lett volna elég a stílusos, letisztult skandináv dizájn. A Höst tulajdonosai azonban a konyhában is nagyot alkotnak. Helyi termelőktől beszerzett, organikus alapanyagokból, fenntarthatóság szempontjait is szem előtt tartva alkotják meg a modern északi konyha legfinomabb ételeit.

A sokfajta tengeri herkentyűből, változatos zöldségekből és gombafélékből készült fogások nemcsak ízletesek, hanem gyönyörűek is. Ez egyrészt a friss alapanyagoknak, másrészt a tálalásnak is köszönhető. Utóbbit sem bízzák a véletlenre. A Höst étteremnek saját edényei is vannak, melyek ugyanazt a letisztult, karakteres stílust követik, mint a berendezés. Az edényeket az étterem kialakításában is szerepet vállaló Menu stúdió készíti, akiktől bárki beszerezhet egy igazi, skandináv stílusú étkészletet.

Források: itt és itt.