Ha jó formában vagyok, minden inspirál – Lantos Judit keramikus portréja

Három éves korára teszi pályája kezdetét Lantos Judit keramikus művész. Ekkor volt az első olyan élménye, amikor lágy anyagot – építkezésnél használt langyos szurkot – formázva alkotott. Azóta folyamatosan kísérletezik az anyagokkal, próbálgatja a határaikat, és még mindig nem érzi úgy, hogy megérkezett. Állandóan keresi az új lehetőségeket. A folyamatos keresés mellett még egy dolog állandó Judit munkájában: a jó zene, mely mindig szól alkotás közben.

Milyen anyagokkal, milyen technikával dolgozol?

Az agyagtól a porcelánig igen széles a repertoár. Mindegyik mást tud, máshogy zsugorodik, tömörödik, vetemedik. Muszáj jól ismernem őket ahhoz, hogy a kemencéből legalább nagyjából az jöjjön ki, amit én elképzeltem. Még így is érnek meglepetések: néha csapnivaló az eredmény, máskor fantasztikus. Ugyanígy foglalkoztat a mázak világa: nemcsak a színük, hanem a struktúrájuk, az egymáshoz való viszonyuk. A matt és fényes felületek kontrasztjai. A sokféle anyag, sokféle technikát is igényel. Van, amit öntéssel készítek, és van, ami teljesen kézzel.

Munkáid jelentős része a humorból táplálkozik, modern jelképekkel játszik. Mások viszont finomak és művésziek. Mikor, melyik eszköztárat használod?

Sokat vásározom, személyes kapcsolatom van a vevőimmel. A fiatalok a poénos tárgyakat keresik inkább, a megállapodottabbak jobban szétnéznek a standomon, letisztultabb az ízlésük. Nem sajnálják az időt arra sem, hogy később utánanézzenek, miket is csinálok még. Sokszor keresnek meg úgy, hogy a nálam vásárolt darabhoz szeretnének még valami egyedit készíttetni. Azok a legjobb megbízások, ahol a megrendelő ízlése hasonló az enyémhez, és jól megértjük egymást. Ezekből az együttműködésekből  jó emberi kapcsolatok és különleges tárgyak születnek.

Milyen kerámiákat ajánlanál loft lakásba, karakteres, férfias terekbe?

Visszafogott színű, letisztult vonalú tárgyakat. A méretük lehet a szokásosnál jóval nagyobb. Mivel egy loftban a terek nem különülnek el, a tárgyak is lehetnek többfunkciósak. Férfias lakásba hasonló tárgyakat ajánlanék, mint a nőknek. Hisz ma már a férfiak is főznek, vendégül látnak, tálalnak, mint a nők. Legfeljebb a színeket fognám kissé rövidebb pórázra.

Lantos Judit kerámiái már kaphatók az artKRAFT -nál.