Ipari emlékek a föld mélyén

Hétvégén a Kőbányai Pincerendszerben jártunk. Ez a több mint 180 ezer négyzetméter területű, 32 kilométer hosszú, föld alatti alagút valamikor kőbánya volt, majd a Dreher Sörgyárak ászokolója, érlelője kapott helyet itt. Ma nem hagyományos városnéző túrák célpontja, barlangi búvárok mindennapi munkahelye, néha bicikliversenyek, filmforgatások és alternatív színházi előadások színhelye.
A kőbányai pincerendszer az 1241-től 1896-ig itt zajló mészkő bányászat eredménye. Innen bányászták ki Pest-Buda, majd Budapest legfontosabb építkezéseinek alapanyagát. Kőbánya köveiből épült a Lánchíd, a Margit híd, a Mátyástemplom, a Halászbástya, a Citadella, az Opera, az Egyetemi Könyvtár, a Tudományos Akadémia, az Andrássy út számos palotája, sőt még a kecskeméti református templom újjáépítéséhez is innen szállították a köveket.
A XIX. század végén befejeződött a bányászat. A pincéket először a szőlősgazdák és borkereskedők hasznosították, ebben az időben ugyanis nagy területű szőlők voltak a környéken, korabeli térképek tanúsága szerint egybefüggő ültetvények az Óhegytől egészen a Ligetig.
Az első sörkészítő 1844-ben kezdte meg a munkát kőbányai pincéjében. Majd 1862-ben Dreher Antal megvásárolta a Kőbányai Sörgyár akkori telepét. Először csak pinceként használta a bányát, később itt érlelték a malátát, itt zajlott az ászokolás és a komlófeldolgozás. A Dreher Sörgyárak fénykorában hetvenezer embert dolgozott az alagutakban és az üzemekben.
A II. világháború idején a pincerendszerben gyártották a Messerschmitt és Junkers harci repülőgépeket.  Később újra békés célokat szolgált: gombatermesztők használták, napi 1 tonna csiperkét termeltek ki a hűvös járatokból. Ma filmforgatások helyszíne, de tartottak itt föld alatti bicikliversenyt is. Víz alatt lévő, 25 méteres mélységet elérő járataiban pedig barlangi búvárok gyakorlatoznak.
Azoknak, akik szívesen bejárnák a pincerendszert, lelkes történészek tartanak különleges tárlatvezetést. A túra utolsó állomása, a pincerendszer kijáratánál álló, elfeledett Dreher-villa. A szecessziós épület Kőbánya szívében, betonfallal körbevéve egy elvadult őspark közepén áll. 1958-tól a kerület munkásőrségének főhadiszállása volt. Ma a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában van. A legfontosabb állagmegóvási munkákon túl nem történt vele semmi. Pedig pusztulófélben is lenyűgöző.
Bővebben