“Már az apukám is fényképezett”

Otthonhoz tervezett fényképek Vimola Dórától


Gyerekkorától érdekelte a fotózás. Saját lakásában is sok a fotó, jó dekorációnak tartja, ha van mögötte stílus és gondolat. A lakberendezési áruházak sablonos kínálatának alternatíváját kínálja: a tér hangulatához illeszkedő fotódekorációt változatos hordozófelületen. Az artKRAFT képzőművészeti kínálata legközelebb Vimola Dóra alkotásaival bővül.

Mit ábrázol a legkedvesebb kép az otthonodban?

Autóból készítettem, esti fényben. Az autó zárt teréből kifelé nézni este, egyfajta meleg, otthonos érzetet ad. Szeretem a hangulatát.

Ki indított el a pályán?

Már az apukám is fényképezett. Gyerekkoromban a kádban, az előhívó folyadékban úszkáltak a papírképei. Néztem, hogyan csinálja, segítettem is, de nem készültem tudatosan fotósnak. Később mégis a fotográfiához nyúltam, mint kreatív, önkifejezési eszközhöz.

Melyek a kedvenc témáid?

Nagyon szeretem a mindennapi élet apró szösszeneteit. Hangulatokat, idilleket. Szeretem észrevenni az apró disszonáns pillanatokat. Időnként becsúszik egy-egy kép, ami szinte fájóan hétköznapi vagy abszurd. Ezek időről-időre különböző témák köré gyűlnek, így lesznek sorozatok.

Volt valamilyen különösen abszurd, mulatságos témád a közelmúltban?

Hurrá, nyaralunk címmel kezdtem hozzá egy sorozathoz. Arra kerestem választ, hogy milyen lehetetlen helyzetben tudjuk azt érezni a városban, hogy nyaralunk. Snapshotok, városi és városszéli idillekről. Jövő nyáron fejezem be.

Hogyan jött az ötlet, hogy fotódekorációkkal foglalkozz?

A saját lakásomban sok a fotó. A legutóbbi költözés során kíváncsiságból megnéztem, milyen lakásdekorációs megoldások vannak a piacon. Feltűnt, hogy a bolti dekorációs megoldások többsége inkább romantikus, sokszor giccses vizuális klisékre épül. Van egy szakadék a lakberendezési nagyáruházak kínálata és a műtárgyak világa között. Ezt a szakadékot igyekszem áthidalni.

Milyen fotókból, dekorációs megoldásokból válogathatnak a vásárlóid?

A saját képeimet kínálom. Különböző témájú, adott stílushoz illeszkedő képeket. Változatos játéklehetőséget adnak a hordozóanyagok is. Egész más hatást ad egy fénykép fotópapíron, poszterként, alulemezre kasírozott vagy vászonképként, csempén, esetleg molinón.

Milyen fotókat ajánlanál ipari stílusú térbe, loft lakásba?

Épületeket bemutató vagy egyszerű vonalakat, letisztult formákat, az anyagok textúráját éreztető fotókat. De szeretem a kontrasztokat is. Egy színes, élettel teli kép jól ellenpontozhatja egy loft karakterességét.

Vimola Dóra fotói különböző hordozóanyagokon hamarosan megvásárolhatók az artKRAFT-nál.