Megy az ipar! – Munkaterek indusztriális stílusban

Ősszel megújult lendülettel kezdünk munkához. Segíthet ebben, ha átrendezzük a dolgozószobánkat, beszerzünk néhány inspiráló bútordarabot, kiegészítőt. Az ipari stílus kedvelőinek állítottunk össze néhány ötletet indusztriális munkaterek berendezéséhez.

A dolgozószoba ma már nem pusztán munkaterület. Sok időt töltünk el benne, igyekszünk hát a teret élvezhetővé, inspirálóvá tenni. Ha ipari stílusú dolgozószobát szeretnénk sokféle irányba indulhatunk el.

Mindenekelőtt néhány alap darabra lesz szükségünk: kell megfelelő méretű asztal, kényelmes szék, erős, állítható fényforrás, elegendő tároló hely. Ezekből biztosan találunk ipari stílusút, és elég egy-egy karakteres darab, néhány látványos kiegészítő, máris igazi indusztriál dolgozószobával büszkélkedhetnük – mondta el Baracsi Kati, lakberendező, az artKRAFT alapítója.

Nem muszáj hagyományos íróasztalhoz ragaszkodni. Régi étkezőasztal, átalakított gyalupad, szerelőasztal, bontott szekrényből, géplábazatra épített masszív asztal egyaránt megteszi. Fő, hogy elég nagy legyen és a munka jellegéhez, testmagasságunkhoz mérve ideális magasságú.

Székből is rengeteg fajtát választhatunk: üzemi irodaszékek, orvosi vizsgálószékek, műhelyszékek vagy masszív kerti székek is beállíthatók a dolgozószobába. Itt a kényelem a legfőbb szempont, biztosítson egészséges testtartást, legyen kényelmes az ülőfelülete.

A tárolás a munkatérben is fontos.  Az ipari stílushoz könyvespolcként régi műhelypolcok a legideálisabbak, iratok tárolására kartotékszekrényeket, régi, sokfiókos műhelyszekrényeket ajánlhatjuk, de fém trezorok és fémtisztára csiszolt orvosi szekrények is erőteljes hatást kelthetnek. Tollak, irodaszerek, ecsetek, apróságok tárolására változatos eszközöket találhatunk: a fémvödör, régi  szerszámos láda, gyógyszeres tégely, pléhdoboz nemcsak jó tároló, hanem látványos kiegészítő is.

A világítás kulcsfontosságú munka közben. Ipari lámpákat már sok helyen használnak, de dolgozószobákban még nem általános. Pedig a régi műhelylámpákat, a Kaiser Idell jellegű hivatali lámpákat kifejezetten munkához alakították ki. Állítható magasságuk, forgatható fejrészük ideális bármilyen munkafolyamathoz, és dekorációnak sem utolsók.

S ha már dekorációról beszélünk: a dolgozószobában is fontosak azok a “haszontalan” tárgyak, amelyek igazán feldobják az összképet. A választott hangulat még az ipari stíluson belül is lehet különböző. Alakíthatjuk műhely szerűvé a dolgozószobát, lehet régiesen elegáns, játékos vintage, retróba hajló, de van, aki bevállalja a steampunk stílust is az irodájában. A dekorációs lehetőségek száma milliónyi: üzemi, iskolai, munkahelyvédelmi plakátok, cégérek, figyelmezető táblák, régi műszerek, szerszámok, gépalkatrészek, orvosi és iskolai szemléltető eszközök tehetik egyedivé a munkaterületet. A lehetőségeknek csak a fantázia és a humor szab határt.