New York-i sztár építész különös loft lakása

David Ling építész egy korábban fogtechnikai üzemként működő, ipari épületben alkotta meg lakásirodáját. Közel 15 éve vásárolta meg a 19 századi épületet, mely fokozatosan nyerte el mai, de korántsem végleges formáját. Az építész ugyanis folyamatosan alakítja, tökéletesíti alkotását.

A 250 négyzetméter alapterületű, egybefüggő térben a masszív étkező asztal szolgál választóvonalként a ház elejében található iroda és a hátsó részben kialakított lakótér között. Az organikus hangulatú étkező asztal MiraNakashima  munkája, fekete diófából készült.

A konyhát az ötméteres, fekete cement pult határozza meg. Az edények pedig a fal teljes hosszában végighúzódó, nyitott falipolcon kaptak helyet.

Ling munkája során a természetes formákból merít. A lakásban nemcsak a kagyló- és korall gyűjtemény árulkodik erről, hanem egy folyópartra hasonlító medence is, ahol az alacsony vízből kerek kavicsok  emelkednek ki. A nappali egy sarka a vízre készült, az építész és vendégei lábukat a vizes kavicsokon nyugtatva üldögélhetnek itt. De  választhatják pihenéshez a fekete bőr Mies van der Rohe kanapét vagy a Ling terve alapján készült piros fekvő fotelt is, amiért Future Furniture díjat is nyert 2003-ban.

A vizes hatást fokozza a “folyót” határoló látványos, kék fal is, melyen a szándékosan málló festék a hulló eső vagy hó hatását kelti. A vízen keresztül fektetett gerendákon lépkedve vezet az út a hálószobai lépcsőhöz. Ez a helyiség még az eddigieknél is izgalmasabb meglepetéseket tartogat. A pici hálóba építette be Ling a fürdőszobát is. Itt sem szakított a nyitott terekkel, a zuhanyzót és vécét csak egy íves, beton álfal keríti el. A beton indusztriális hangulatához jól megy a börtönből származó, rozsdamentes vécé. A pontot az i-re a félig lebegő ágy teszi fel. Linget nem zavarja, hogy a szakadék szélén alszik, mert szerinte ez olyan, mintha egy fészekben pihenne. Az ágy melletti éjjeliszekrény szerepét két régi bőrönd tölti be, melyeket Ling anyja használt, amikor Hong Kongból New Jersey-be emigrált.

Forrás: http://www.remodelista.com/posts/house-call-new-york-architect-david-ling-live-work-loft