Presszók, strandok korabeli bútorai

no images were found

Magyarországon az 1920-as években nyíltak meg az első nyári fürdők, azaz standok. Az akkor legmodernebb strandokon már deszkafalú, kabinos öltözőket is építettek. Férfiak és nők is teljes testet borító fürdőruhában tartózkodhattak a strand területén. Már az első hullámfürdők is megépülhettek a 30-as években.

Ebben az időben a sétányok, sétáólóutcák mellett már a strandokon is presszók nyíltak hangulatos kerthelyiségekkel. A presszók teraszain erős, de kecses vonalú kerti asztaloknál, összecsukható kerti székeken ülve itták a vendégek a fröccsöt és limonádét.

A nyüzsgő presszók, strandok és kávéházak társadalmi, kulturális életéről viszonylag sokat olvashatunk. Az évtizedek presszóéletét végigkísérő bútorokról azonban kevesebbet. Pedig azok a kerti bútorok, amelyeket az 1920-as – 70-es években használtak sétányokon, strandokon, fürdőkben, még ma is időtállóak. Nemcsak azért, mert anyaguk, mely főleg öntöttvas és fa, rendkívül tartós, masszív. Hanem mert a bútorok formavilága ma is vonzó, izgalmas.

Bútorokról bővebben:

Kínálatunkban megtalálhatók eredeti öntöttvas, kerek és szögletes, összecsukható és stabil kerti asztalok, fém traktorülésből készült bárszékek, keményfa deszka üléses, öntöttvas vázú kerti székek, komoly és izgalmas színekben, gyerek méretben egyaránt.

https://loftdesign.hu/asztalok/

Pesti presszókról bővebben:

http://moly.hu/konyvek/bodor-ferenc-pesti-presszok