Skandináv ipari design monokrómiába burkolva

Egy 1930-as egyszerű ház kibővítésének eredményét elemezzük friss Érdekesség rovatunkban. A Svédországban található családi otthon meghatározó stílusjegye a fekete-fehér kontraszt. A vintage és újrahasznosított bútorok harmonikusan illeszkednek az egyszerű, monokróm falakhoz.

A nappalihoz fémkorlátos csigalépcső vezet fel, így a tetőtérben helyezkedik el a családi élet szempontjából egyik legfontosabb helyiség.  A fehérre festett gerendázattal jól harmonizál a középpontban elhelyezett, nyers felületű, fa kisasztal. Ezt körülvevő barna ülőgarnitúra kopottas, de méltóságteljes komolyságot sugároz, a kék kanapé pedig vidámságot visz a markáns bútorok közé. A kör alakú, kisebb ablak és a csíkos párnák kicsit ráerősítenek a hajóbelső érzetre. A fém tároló szekrény, melyet könyvespolcként használnak, valamint a mentaszínű kisszekrény és pad felújítatlan, így patinás és ódon hangulatot varázsolnak a tetőtérbe. Legötletesebb darab a fémfiókokból kialakított zsúrkocsi, melyet italok szervírozásához használnak.

A konyha, mely az étkezővel együtt egy térben található a nappalival, alapszíne szintén a fehér. A konyhasarokban látható fekete pult kreatív módon szekrényekből és egy polcból van összerakva, így kényelmes hozzáférést biztosít a tányérokhoz. A fekete fiókos szekrény díszesebb, barokkos vonalat képvisel, melyhez illik a rajta látható ezüsttálca, gyertyatartó és csillár. Az ilyen impozánsabb darabok alkalmazása rizikós lehet, de az egyszerű színek és ipari stílusú darabok, főleg a fém és faszerkezetes székek megfelelően kiegészítik.

Szintén az emeleten kapott helyet a hálószoba, mely szinte teljesen a fekete-fehér ellentétből építkezik. Az egyszerű berendezés gyakorlatilag csak a fekete fémszerkezetes, klasszikus franciaágyra összpontosít. Díszítőelemként a különböző, szőrös, nyomott mintás párnák törik csak meg a fehér szín uralmát.

A földszinten tágas hall fogadja a belépőket, a fehérre festett mennyezet és padló légiessé és tisztává varázsolja a teret, melyet a fekete fogasok, egy pad és ajtó tör meg. A tojássárga Arne Jacobsen szék az egyetlen színes berendezési tárgy a szobában, mely így magára irányítja a figyelmet. Praktikus ilyen széles területet hagyni öltözésre, várakozásra, hiszen egy családnál mindig sok időbe telik a reggeli elindulás.

Forrás